Search This Blog

Wednesday, June 3, 2009

Kek Marble Pelangi

Hello sume...Dah lame aku tak buat entry baru...Sibuk dgn tugasan di pejabat. So, hari ni ade entry baru utk sume, takde la gempak sgt pun...Sekadar nak share resepi buat kek marble...Hehehe...
First sekali, brg2 yg diperlukan utk buat kek adalah seperti yg dlm gmbr ni...Gula 400 gram, telur 5 biji (putih + kuning), esen vanilla, esen warna merah dan ijau, butter sebuku n of course tepung naik sendiri 500 gram sahaja.
Pertama sekali kacau 5 biji telur tu smpi kembang iye kwn2...
Proses mengacau telur adalah seperti dlm gmbr di bawah. Make sure kacau smpi kembang k, kalau tak kek tu tak naik nnt...
Kacau lagi ek...Hehehe...
Berikut adalah gmbr di mana telur yg dikacau td telah menjadi kembang ye kwn2...
Proses yg seterusnyer, kacau gula dgn butter td smpi kembang jugak. Utk buat kek yg gebu, segala2nyer perlu dikacau hingga kembang iye sume... Gmbr di bawah adalah merupakan gmbr ketika proses pengacauan dilakukan.
Seterusnye, biler butter dan gula dah sebati n kembang, inilah hasilnyer iyer kwn2...

Kemudian kacau bahan A + B tadi sehingga sebagai. Bahan A: Telur yg dah dipukul hingga kembang. Bahan B: Butter dan gula yg telah dikacau sebati td. Bila dah sebati akan jd seperti dlm gmbr di bawah.


Kemudian, blhla dimasukkan tepung naik sendiri td sedikit demi sedikit. Kacau sehingga mesra k...Speed mixture tu blhla dinaikkan sedikit demi sedikit...


Bila sume bahan2 td dah sebati dan mesra, ni lah hasilnyer...Seperti gmbr di bawah.
Ok, skrg proses mewarna pulak. Smpn skt kaler yg original, tambahkan pewarna merah atau warna2 yg korang suka k...Biru, hijau, unggu dan sebagainyer mengikut kaler feveret msg2 k...
Lakukan proses yg sama sehingga anda puas hati ikut warna kegemaran msg2 k...
Lepas tu, kita dah blh mula lapiskan bahan kek td selapis demi selapis, kaler demi kaler ke dalam acuan. Sebelum tu, jgn lupe iyer sapukan acuan kek td dgn butter dan taburkan tepung utk mengelakkan kek tersebut melekat di dalam acuan ye...
Lakukan proses yg sama sehingga selesai sume bancuhan td iyer...Jgn tinggalkan sikit pun sbb rugi nnt...Hahahaha...
Bila dah siap sesi melapis, inilah hasilnyer kwn...
Jadi blhla dibakar di dalam oven dgn kadar suhu 180 c utk mase sejam ++...
Suhu blh dikurangkan kepada 160c sahaja selepas 30 minit iyer kwn2...Kalo tak kek anda sume akan hitam di bahagian atasnyer...Jd gmbr di atas adalah hasil setelah dibakar iyer...
Biler dah masak, sejuk kan kek tersebut ikut suhu bilik. Then biler dah kuarkan dr acuan td, kek tersebut blhla dipotong...Gmbr di atas adalah hasilnyer...
P/S: Kek tersebut adalah hasil air tgn cik farah ek...Selamat mencuba...:)

No comments: